Renovatie voorplein dierenweide dit voorjaar

We wachten er al een behoorlijke tijd op maar dit voorjaar lijkt het echt te gaan gebeuren! De gemeente gaat aan de slag met het volgende deelproject van het beheer- en herstelplan: het voorplein van de dierenweide.

Na de niet altijd vlekkeloos verlopen aanpassingen aan de ingangen bij Cereol en Beethovenlaan / Mozartlaan hebben we als Stichting geprobeerd nauwer betrokken te zijn bij de planning en straks de uitvoering van de aanpassingen door de gemeente. Dit heeft er onder andere in geresulteerd dat niet alleen het voorplein zelf maar ook het hele gebied er om heen nu mee is genomen in het plan. Zo ontstaat er hopelijk meer één geheel en kunnen materialen beter hergebruikt worden.

Wat gaat er gebeuren?
Het huidige voorplein bij de dierenweide wordt opgeknapt. Van het afgesloten terrein dat het nu is, wordt een verblijfsplek gemaakt die (overdag) publiek toegankelijk is met meer ruimte om dicht bij de dieren te komen en een plek waar (educatieve) activiteiten plaats kunnen vinden. De materiaal- en voeropslag schuur wordt verplaatst en waar nu de voerbakken van de herten staan gaat het hek een stuk naar achter zodat daar een nieuw stukje publiek toegankelijk park kan ontstaan en je makkelijker bij een groter deel van de dierenweide kunt komen. Zelf gaan we ook aan de slag met de inrichting van de dierenweide. Zo zijn bijvoorbeeld de kippenhokken aan de beurt voor onderhoud, onderzoeken we de mogelijkheid om meer/andere dieren te huisvesten (bijvoorbeeld ooievaars) en zal er ook dichter bij het hek een plek voor hooi komen.

Nieuw toegevoegd aan het deelproject is een opknapbeurt van het stuk park tussen het landhuis en het keramiek atelier. Daar zal meer ruimte voor groen worden gemaakt en zal aan de huidige karakteristieke beplanting, zoals de rododendrons voor het landhuis, achterstallig onderhoud worden gepleegd. Ook worden zo de verschillende delen park (zoals ook het stukje met de bankjes bij de grote kastanje voor de huidige voederplek) beter met elkaar verbonden.  

 

 

Bunkerheuvel en entree Dierenweide op de schop

Op de bijeenkomst van 31 oktober jongstleden werden de nieuwe plannen gepresenteerd voor opleuking van de bunkerheuvel en herinrichting van het voorplein van de dierenweide. Ook dat heeft even geduurd, het plan ervoor was er al in juli 2015 (!).

Op de bunkerheuvel wordt wat groen gesnoeid om wat meer mogelijkheden voor wandelen en spelen te maken. Er komen wat avontuurlijke speelobjecten: stenen om het watertje over te kunnen en een boomstambrug. Aan de vijverkant wordt plaats gemaakt voor een zitplek met wat traptreden naar boven. De bunker zelf, die beter zichtbaar wordt, heeft nog geen nieuwe bestemming. De gemeente staat open voor initiatieven.

impressie van het nieuwe pleintje van de dierenweide

De omgeving rond de entree van de dierenweide gaat drastisch veranderen. Het hek wat er nu staat (bij de voederplek van de herten) wordt een flink stuk opgeschoven op de dierenweide, waardoor mensen aan de vijver kunnen zitten en dichter bij de herten kunnen zitten. De schuur wordt afgebroken en gedeeltelijk opnieuw opgebouwd aan het schoolgebouwtje vast. Daardoor komt er veel meer zicht op “de mooiste plek in het park”. Het pleintje zelf gaat zo vaak mogelijk overdag open en wordt ingericht met bankjes en een zitkuiltje dat het ook geschikt maakt voor schoolklassen die een lesje buiten krijgen. Op het voetpad richting Beethovenlaan wordt het fietsen ontmoedigd: er komt een fietssluisje en het asfalt wordt bedekt met grint.

impressie van de nieuwe entree dierenweide
tekening van de nieuwe situatie

31 oktober: bewonersbijeenkomst over entree dierenweide

Dinsdagavond 31 oktober van 19:30-21:30 uur, is er een bijeenkomst voor bewoners en werkgroepleden waarin de gemeente het ontwerp presenteert en bespreekt van de entree van de dierenweide. We kunnen deze avond terecht in het schoolgebouwtje bij de entree van de dierenweide in Park Oog in Al. In de eerdere schetsssessie van 9 oktober werden al over en weer wensen en plannen uitgewisseld tussen gemeente en bewoners.

Iedereen is welkom, graag aanmelden bij Christine Schneider via c.schneider@utrecht.nl.