sombere geluiden over de Mozartlaankastanjes

Nu er één kastanjeboom een dezer dagen het veld ruimt, is de vrastomme mot!ag hoe het met de andere bomen staat. Vandaag liep er een man gewapend met laptop en lichtgevend hesje onze bomen te bestuderen. Geen taakstraffer, maar een gemeenteambtenaar.

Hij bleek bezig met het in kaart brengen van de boomveiligheid in het park. Zeg maar met het boombeheer. De recente kap van de kastanje bij nr 7 is vermoedelijk slects de eerste in een reeks. De kastanjes aan de Mozartlaan lijden namelijk onder twee kwalen: de kastanjebloedingsziekte en verzwakking door kastanjemineermot. De mot verzwakt de bomen zodat de kastanjebloedingsziekte kan toeslaan. De mot komt steeds meer voor door de natte zomers en zachte winters. Tegen de mot is wel iets te doen, tegen de kastanjebloedingsziekte helaas nog niet. Hij schatte in dat de huidige reeks kastanjes aan de Mozartlaan binnen vijf jaar dood is. Te beginnen met de nu gele kastanje tegenover nr 30.

Overigens gaat het met de andere bomen zoals esdoorns en exoten prima, wist hij te vertellen.

Geef een reactie