Nieuwe hertjes: hoeveel denk jij?

foto: Leon Mennens

In Park Oog en Al leven nu 19 herten: Elf (oudere) hindes, één volwassen bok, vier jonge hindes en drie jonge bokjes. De zeven jongen zijn allen geboren in de periode juni-juli 2016, als resultaat van de plaatsing van de bok in augustus 2015. Dat hadden we toen niet verwacht. Maar binnenkort kunnen we weer nieuwe bokjes verwachten. Sommige hindes hebben een duidelijk buikje. Maar hoeveel gaan er komen? Wie dat vooraf raadt, krijgt een prijs! Vul rechts of onderaan het formulier in en maak kans op een waanzinnig Park Oog in Al – verrassingspakket!

Wat weten we over deze herten?

Misschien wat kennis waarmee je je gok kunt beredeneren: Onze hertensoort (damherten; Artiodactyla Cervidae Dama) leven in het wild in groepen van maximaal 30 dieren[1]. Er is dan meestal maar één volwassen bok als leider van de groep. Elders zwerven vrijgezelle andere mannetjes soms gezamenlijk op zoek naar een andere bok om uit te dagen.

Hindes kunnen tot ongeveer hun 15e levensjaar jongen krijgen[2]. Herten kunnen (in gevangenschap) wel 20 jaar worden. De draagtijd varieert van 229 tot 237 dagen. Na geboorte duurt het nog 16 maanden voordat een vrouwelijk kalfje seksueel volwassen is, bij mannetjes is dit 17 maanden. Maar in het algemeen planten de mannetjes zich niet voort tot een jaar of 4 wanneer er een ander mannetje in de buurt is[3]. Hindes zijn uitgegroeid wanneer ze zo’n 4-6 jaar oud zijn, bij bokken is dit 5-9 jaar. Hindes kunnen elk jaar opnieuw jongen krijgen, en zijn er vaak weer voor in na een zoogtijd van 12 weken.

 
 

Anti-spamvraagje

 

 

Bronnen

  • [1] Nowak, R.M. Walker’s Mammals of the World, 5th Ed, Vol II. en wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Damhert
  • [2] http://www.nadefa.org/articles/fallow-deer
  • [3] Komers e.a. (1996). Age at first reproduction in male fallow deer. Behavioral Ecology 8(4): 456-462.

Geef een reactie