Parkieten gespot

Een natuurbewuste bewoonster meldde vanavond dat er zeker 6 halsbandparkieten sinds ruim een week in het park zitten. Of het mannetjes en/of vrouwtjes zijn, is nog onduidelijk. De mannetjes onderscheiden zich door een band die rond de nek roze is en bij de keel zwart.

Halsbandparkieten schijnen regelmatig in en rond de grote steden voor te komen, en verspreiden zich ook buiten de steden. De parkieten worden normaal in kleine groepen van een 10 à 15 vogels waargenomen, maar bij de gemeenschappelijke slaapplaatsen buiten het broedseizoen of op plaatsen met een grote hoeveelheid voedsel kunnen ze groepen vormen van honderden of zelfs duizenden vogels (bron: wikipedia).

5 gedachten over “Parkieten gespot

  • 14 september 2012 om 12:24
    Permalink

    Hallo Marjon en Rob, ik heb vanochtend een aantal halsbandparkieten gefilmd op de Keulsekade. Gisteren zag ik er zo’n 15 a 20 stuks vliegen. Vanochtend waren het er een stuk of zes. http://www.youtube.com/watch?v=3Uxn5_A61bA&feature=plcp
    Ze doen zich te goed aan een soort appeltjes uit een tuin aan de Keulsekade.

    Groetjes Erica

    Beantwoorden
  • 3 september 2012 om 16:03
    Permalink

    Valt wel mee. Houtduiven bijv. eten ook knoppen van bomen en richten daarbij vaak veel meer schade aan (zijn er ook veel meer). Kijk maar naar de ravage die zij aanrichten in essen. Onder mijn boom (een es) aan de voorkant van mijn huis ligt het in het voorjaar vol met afgebroken loof/takken.

    Beantwoorden
  • 3 september 2012 om 10:09
    Permalink

    De halsbandparkiet komt al veel voor in NL. Er zitten hele kolonies in o.a. het Vondelpark en in Den Haag (rondom CS). Zij komen oorspronkelijk uit Zuid-Azie en Africa. Ze blijven het hele jaar in NL (trekken niet). Ze nestelen in oude holle bomen. Zal van de week een foto posten van een halsbandparkiet die ik in India heb gemaakt.

    Beantwoorden
  • 2 september 2012 om 22:47
    Permalink

    Hoewel het op zich mooie vogels zijn, hoor ik dat ze de jonge knoppen uit sommige struiken/bomen eten en er zodoende geen vruchten groeien. Wie weet hier meer over?

    Beantwoorden
  • 2 september 2012 om 21:22
    Permalink

    Ojee. Een ervan is prooi van een van onze katten geworden ben ik bang….

    Beantwoorden

Geef een reactie